Cildinizin Türünü Doğru Tespit Etmelisiniz!

Cilt tipi, yaşam boyu sağlıklı ve zinde bir görünüme sahip olmak için doğru tespit edilmeli ve doğru şekilde bakımı sağlanmalıdır…

Cilt Türleri;

Cilt türleri dört ana başlık altında incelenir.

  • Yağlı Cilt
  • Kuru Cilt
  • Karma Cilt
  • Normal Cilt

Ayrıca (atrofik) yaşlı cilt, problemli cilt, hassas cilt gibi farklı başlıklar da bulunmaktadır.

Cilt Türleri Nasıl Ayırt Edilir;

Cildin hangi türde olduğunu belirlemek uygulanacak bakım ve tedavilerin neler olacağını tespit etmek açısından çok önemlidir. Yapılacak analizin doğru olması için detaylı kontrollere ve doğru sorulara ihtiyaç duyulabilir. Kişinin beslenme alışkanlıklarındaki değişimlerden, mevsimlere kadar pek çok etken doğru cilt türünü tespit etmeyi zorlaştırabilir. Bu nedenle teşhis için;

  • Cildin makyajsız ve natürel olmasına
  • Kişinin yaşına
  • Cilt kontrolünün yapıldığı dönemde olabilecek fizyolojik ve psikolojik sorunlara
  • Ciltteki yağ, nem ve gözeneklerin durumuna
  • Cilt kalınlığı, elstikiyet ve kırışıklıklara
  • Sivilceler, akneler, pigment lekeleri, yaşlılık lekeleri vb.

dikkat edilmelidir. Cildin tipini belirlerken, teknolojinin getirdiği kolaylıklardan faydalanmak daha doğru sonuçlar alınması için faydalı olabilir.

Cilt Türlerine Genel Bakış

Yağlı Ciltler:

Özel bakım gerektiren, akne, sivilce gibi rahatsız edici durumların yoğun olarak görüldüğü bir cilt türüdür. Kalın gözenekli bu cilt türü oldukça sağlam bir yapıya sahiptir.

Yağlı ciltler iki farklı şekilde karşımıza çıkarlar

  • Sebore deose: Yağ bezlerinin fazla çalışması nedeniyle ortaya çıkar. Parlak görünümlü, akne ve sivilcelerin olduğu, küçük gözenekli cilt türüdür.
  • Sebore sisca: Özellikle genç yaştaki bireylerde (15 – 30 yaş arası) görülen cilt tipidir. Yağ bezleri fazla çalışırken ter bezlerinin işlevinin azalması nedeniyle kuru fakat yağlı bir cilt ortaya çıkar. Bu cilt türü dış etkilere karşı hassas yapıdadır. Temizlendiğinde olduka gergin yapıda olur.

Kuru Ciltler:

Yağ bezleri cildimizin yeterince esnek ve dayanıklı olması için epidermis tabakasını yağ ile besler. Bu yağ miktarının gerekenden az olması durumunda ince, pul pul olmaya yatkın bir cilt ortaya çıkar. Kuru ciltler, gergin ve zayıf görünümlü, solgun ve renksizdir. Bakım gerektiren bir cilt türüdür. Cildin gereksinim duyduğu nemin belli aralıklarla takviye edilmesi gerekir.

Bu cilt türü, soğuk, sıcak, rüzgar gibi dış etmenlere karşı hassastır. Bakım yapılmadığı takdirde yaşlılık belirtileri erken yaştan itibaren ortaya çıkmaya başlar.

Karma Ciltler:

Yağ bezlerinin çalışması vücudun değişik bölgelerinde farklılık gösterebilir. Bu durumda vücudun bir bölgesi yağlı iken bir diğer bölgesi kuru veya normal olabilir.

Yüzde, T bölgesi olarak adlandırılan çene, burun ve alın bölgelerindeki yağ bezlerinin yüzün diğer bölgelerine göre daha faal olması sık rastlanan bir cilt türünü; karma cildi ortaya çıkarır. T bölgesi yağlı cilt özelliklerini taşırken, yüzün yanak ve diğer bölgeleri normal veya kuru cilt özelliği gösterir. Bu da her bölgeye farklı bakım yapılması demektir. Karma cilt türü en çok karşılaşılan cilt türüdür.

 

Normal Ciltler:

Ciltteki yağ bezleri sebum adı verilen bir madde salgılar. Bildiğimiz yağ özellikleri taşıyan bu salgı, vücudun yağ dengesini sağlar. Sağlıklı ve dengeli miktardaki sebum salgısı cildin asit mantosunun 5.5 ph değerinde kalmasını sağlar. Böyle ciltler, daha az sorunlu, yeterince yumuşak ve kaygandır.

Normal cilt denilen bu cilt türü dış etkilere karşı daha dayanıklıdır. İyi çalışan, dengeli yağ ve ter bezleri dış etkilere karşı doğal bir kalkan oluşturur.

Değişen iklim koşulları, etkisi giderek artan uv ışınları bu cilt tipi için de bakım yapılması ihtiyacını arttırmaktadır. Cildi koruyan ve dengesini sağlayan bakımlar asla göz ardı edilmemelidir.